W ramach podsumowania zajęć o warzywach i owocach nasza grupa robiła sałatkę jarzynową. Przy tej okazji dzieci poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Odpowiednio przygotowane, ubrane w czepek kuchenny i fartuszek, zaopatrzone w deskę do krojenia i plastikowy nożyk, przystąpiły do krojenia wcześniej ugotowanych warzyw.

Samodzielnie kroiły, mieszały i doprawiały sałatkę warzywną przestrzegając przede wszystkim zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przygotowywanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji. Podczas jej robienia przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Na koniec dzieci urządziły w sali prawdziwą sałatkową ucztę!

Dzieci kroją warzywa do sałatki jarzynowej  Dzieci kroją warzywa do sałatki jarzynowej

Dzieci wrzucają do miski pokrojone warzywa  Dzieci wrzucają do miski pokrojone warzywa

Dzieci wrzucają do miski pokrojone warzywa  Dziewczynka miesza sałatkę w misce

Dziewczynka miesza sałatkę w misce  Dzieci patrzą na nauczycielkę jak dodaje przypraw do sałatki7

Zdjęcie grupowe dzieci w strojach kucharskich