Chłopiec i dziewczynka w strojach kucharzy zrzucają z talerzyków pokrojone warzywa

20 października w ramach podsumowania zajęć o warzywach i owocach nasza grupa robiła sałatkę jarzynową. Przy tej okazji dzieci poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Odpowiednio przygotowane, ubrane w czepek kuchenny i fartuszek, zaopatrzone w deskę do krojenia i plastikowy nożyk, przystąpiły do krojenia wcześniej ugotowanych warzyw. Samodzielnie kroiły, mieszały i doprawiały sałatkę jarzynową przestrzegając przede wszystkim zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem.

Przygotowywanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji.
Podczas jej robienia przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.
Na koniec dzieci urządziły w sali prawdziwą sałatkową ucztę!

Dzieci w strojach kucharzy kroją warzywa  Chłopiec w stroju kucharza kroi warzywa

Dzieci w strojach kucharzy kroją warzywa   dziewczynka w stroju kucharza zrzuca z talerzyków pokrojone warzywa

Chłopiec i dziewczynka w strojach kucharzy zrzucają z talerzyków pokrojone warzywa  Dzieci siedzą przy stolikach i jedzą sałatkę warzywną